miercuri, 24 octombrie 2007

Traim in Romania

Poate ar fi mai indicat sa scriu Romania cu litera mica sau cu doi "r". Ar exprima mai bine cocina de interese care ne guverneaza. Iesi linistit dimineata pe strada si vezi batrani care se inghesuie in transportul in comun ca sa se duca la piata sa cumpere 2 kg de cartofi dintr-o pensie mizera, dupa ce au trudit anii dearandul cine stie prin ce locuri de munca. Au ascultat de nenea Ceausescu, asa trebuie...si acum trebuie sa se umileasca pentru a-si primi drepturile. Dreptate? Nu.
Iesi in alta zi pe strada si iti faci ochii roata, unde Dumnezeului esti. La tot pasul ochii iti sunt captati de tot felul de personaje interesante (chiar astazi pe la ora 7:40 am vazut un exponat pe strada:trening, pantofi cu varfurile intoarse si o cruce de 10 cm la gat, din aur presupun). Suntem din ce in ce mai culti, sau din ce in ce mai desculti...Nu avem nimic; ne mandrim cu relieful nostru, cu frumusetile tarii. Care frumusete daca se duc exponatele la gratar si lasa mormane de chistoace si sticle goale de Bergenbier (prietenii stiu de ce). Cultura? Pauza.
Alta zi, alta intamplare: mergi linistit pe strada in autoturismul proprietate personala, vii mort de oboseala de la munca, te incadrezi regulamentar, sperand sa ajungi acasa cat mai repede sa prinzi macar o ora de vorbit cu copilul tau si cu sotia, ca sa vina un inconstient, sofer pe salvare, fara nici un fel de semnale acustico-luminoase in functiune, sa intre in tine. Comic e atunci cand se da jos de la volan si se urca in dreapta:"am pacient, ne vedem la politie". Discernamant? Lipsa.
Dupa ore de asteptat la polite, constati cu stupoare ca nenea nu vine, si politatiu explica calm si raspicat ca nu are ce sa ii faca. Masina trebuie reparata din banii victimei, pentru ca autorul accidentului nu raspunde la solicitari. Dar ne linistim cand ne zice ca primeste cate o amenda in fiecare zi. Sa fim seriosi...unde e logica? Unde e menirea pentru care acele persoane sunt puse acolo? Sa ridice din umeri si sa zica "nu e de competenta noastra, ne pare rau". Cu parere de rau nu se indreapta fierul, nici timpul pierdut nu revine. Eficienta? De unde?

Concluzionez usor...nu traim, ne ducem traiul. Poate intr-o zi o sa ajungem si noi europeni si cu altceva, nu numai cu numele. Si atunci o sa fim in stare sa ne bucuram de dreptate, cultura, discernamant si eficienta. Traim in rromania.

Un comentariu:

Alexa spunea...

"rromania" e o tara superba, mirobolata, fantastica, extraordinara, bla bla, ce'ti mai doreste tie sufletelul.
Desigur, pacat ca'i locuita!